مجله اصفهان فرش

آشنایی کامل با انواع فرش دستباف

انواع فرش دستباف

پیش از پرداختن به معرفی انواع فرش های دستباف مفتخریم بگوییم که در سراسر دنیا علاقه مندان به حوزه فرش و تابلو فرش اذعان دارند که برترین فرش های دستبافت جهان متعلق به ایران است.با ما همراه باشید تا با انواع فرش دستباف آشنا شویم.

فهرست مطالب

شناخت انواع فرش دستباف

در این مقاله در کنار معرفی انواع فرش دستباف ،اشاراتی نیز به فرش های دستباف غیر ایرانی می کنیم و به مقایسه آنها با فرش های دستباف ایرانی می پردازیم.با اصفهان فرش همراه باشید.

هنر هر جامعه‌ای را باید در آداب و رسوم و فرهنگ آن جستجو نمود. این سنت ها به مرور زمان به اوج خود می‌رسند. این شکوه سنت را نیز بدون شک در فرش‌های ایرانی به خوبی می‌توان یافت.

جهت مشاوره رایگان در خصوص خرید فرش دستباف میتوانید با شماره 09131162373 و یا 03132229377 تماس حاصل فرمایید. (به هیچ عنوان خریدار فرش شما عزیزان نیستیم لطفا در این خصوص تماس حاصل نفرمایید. باتشکر)

امروزه اصفهان و تبریز دو استانی هستند که بیشترین سهم از تولید و حتی صادرات فرش دستباف به دیگر کشورها را به خود اختصاص داده اند.

فرش دستباف اصفهانبرای تولید یک محصول با بیشترین میزان کیفیت لازم است جوانب زیادی کورد بررسی قرار بگیرند شاید به همین دلیل است که فرش دستباف ایرانی مرغوب ترین و پرطرفدار ترین فرش دستباف در جهان است چرا که در تولید فرش دستباف در ایران فاکتور های متعددی دخیل هستند. در ادمه مهمترین فاکتورها در تولید فرش دستباف را بررسی میکنیم.

فرش دستباف مصر

مهمترین معیار های دسته بندی انواع فرش دستباف ایرانی کدامند؟

  • روش تولید
  • اندازه
  • جنس
  • رنگ
  • تفاوت‌های ظاهری و ساختاری

از جمله فاکتورهایی هستند که هنرمندان ایرانی در تولید فرش دستباف ملاحظه میکنند.

انواع فرش دستباف ایرانی از نظر ابعاد دسته بندی

به‌صورت یک قاعده کلی فرش های دستباف از نظر ابعاد به دو دسته قالی و قالیچه تقسیم می شوند.قالیچه ها دارای ابعاد 6 متر و کمتر هستند و قالی ها دارای ابعاد 9 و 12 و 24 هستند که متناسب با فضای محیط قابل استفاده هستند. به غیر از قالی و قالیچه ها که عموما برای سالن های پذیرایی و اتاق های خواب و گاهی سالن ها در ادارات و سازمان ها و همچنین مساجد و تکایا استفاده میشوند، برای پوشاندن راهرو های باریک و ایستگاه راه پله ها نیز از فرش های دستباف در اندازه های مختلفی استفاده میشود.

دسته بندی انواع فرش دستباف ایرانی از نظر مواد مصرفی

انواع فرش دستباف بر اساس مواد مصرفی

فرش دستباف تمام ابریشم

به فرش هایی می گویند که چله و پرز بکار رفته در آنها کامل از ابریشم باشد.

فرش دستباف کف ابریشم

به فرش هایی می گویند که به جای پرز پشمی از رز ابریشم در زمینه آنها استفاده شود.

فرش دستباف گل ابریشم

به فرش هایی می گویند که نخ به کار رفته در آنها دور کرم ابریشم است و به عنوان پیله ۹۰ درصد آن از ابریشم خالص می باشد.

فرش ذرع و نیم چیست؟

فرش دستباف پشمی

به فرشی هایی می گویند که تار و پود آن از جنس پنبه و پرز آن پشمی باشد.

فرش دستباف کرک

به فرش هایی می گویند که نخ خاب و یا پرز آن ها از جنس کرک باشد.

کرک بسیار نرم تر و لطیف تر از پشم است اگرچه هر دوی آنها از پشم گوسفند بافته شده اند.

مروری بر مشهور ترین فرش های دستباف ایرانی

شهر های فرش دستباف ایران

فرش دستباف اصفهان (تلألؤ فرهنگ و هنر)

از اصفهان سخن گفتن تجلی آمیخته شدن کلام با تاریخ، فرهنگ و هنر است.میتوان فرش های دستباف اصفهان را یک هنر از هزاران هنر این شهر دانست.به جرئت میتوان گفت یکی از دوره های شکوهمند هنر فرش بافی در ایران متعلق به دوره صفویه است.در این دوره با پایتخت واقع شدن اصفهان بعنوان مرکز حکومت،شاهان صفوی از فرش ها برای مزین کردن در بار استفاده می کردند. استفاده از ابریشم در فرش های دستباف اصفهان بسیار متداول است و بافت فرش های گل ابریشم و تمام ابریشم و چله ابریشم و انواع دیگر فرش های ابریشمی در بین تولیدات این دیار سهم قابل توجهی دارد.از جمله طرح های بکار رفته در فرش های دستباف اصفهان می توان از طرح لچک ترنج- طرح ترنجی افشان-طرح ظل السطان-طرح دسته گلی-طرح شکارگاه-طرح طرح گنبد اصفهان که برگرفته از بناهای تاریخی به یادگار مانده از دوره صفوی است.

چه مهارت هایی برای قالیبافی لازم است؟

بعید است نام فرش دستباف اصفهان شنیده شود و یاد فرش های نائین و کاشان اصفهان در ذهن شنونده شکل نگیرد.

از اصلی ترین طرح های مورد استفاده در فرش های دستباف نائین، فرش های شاه عباسی و لچک ترنج ،طرح های اسلیمی ، ختایی و نقوش سنتی ایرانی می باشند.

شهر کاشان با سال ها تجربه در تولید فرش های باکیفیت و درجه یک، امروزه به یکی از قطب های تولید فرش ماشینی تبدیل شده است. البته فرش های ارزشمندی که در این شهر بافته شده اند هم از شاهکار های بافندگی در زمان خود هستند. نام فرش ماشینی کاشان در سرتاسر دنیا اعتبار فراوانی دارد.

فرش دستباف تبریز (شهر جهانی بافت فرش)

یکی از مهمترین صنایع دستی شهر تبریز ،فرش دستباف است. تار فرش تبريز اغلب پنبه اي و بسياري مستحكم و با دوام و پود و پرز پشم است.

بافندگاه هنرمند این شهر فرش هایی در طرح و رنگ های خاصی می بافند. ظرافتی که در این نوع فرش نیز وجود دارد در کمترین فرش دستبافتی دیده می شود. از مشهورترین طرح های فرش دستباف تبریز می توان به طرح سالاری- طرح هریس- طرح ماهی- طرح علیا-

طرح نامی- طرح گلستان- طرح گنبد و طرح خطیبی که از چشم نواز ترین و کهن ترین طرح های فرش دستباف تبریز است اشاره کرد.

فرش دستباف مشهد (اللهم الرزقنا حرم)

یکی از قدیمی‌ترین و زیباترین فرش‌های ایرانی، فرش مشهد است. فرش دستباف مشهد جلوه گاه بسیار خوبی از فرهنگ و تاریخ شهر مقدس و زیبای مشهد است. فرش مشهد ویژگی‌های ظاهری بسیار خاص و جذابی دارد و می‌تواند به راحتی تمام علاقمندان به هنر را جذب زیبایی‌های خود کند. در نقش‌ها و طرح‌های این فرش معمولا از گل‌های درشت شاه عباسی که ساقه‌های نازک و کم عرض نشسته‌اند استفاده می‌شود؛ اما این طرح‌های طبیعی تنها طرح‌هایی نیستند که در این فرش دیده می‌شوند. بلکه یکی دیگر از ویژگی‌های بسیار مهم فرش مشهد، طرح لچک ترنج که نوشته‌هایی در حاشیه آنها وجود دارد، است.

قالی دستباف چی بخرم؟

فرش دستباف قم (اللهم الرزقنا حرم)

شهر قم نیز در زمینه هنر بافندگی فرش دستباف، حرف های زیادی برای گفتن دارد. از حدود یک قرن پیش بود که به تدریج صنعت فرش دست باف در قم با پیشرفت زیادی روبرو شد و بافت فرش دستباف ابریشم به صورت جدی و با استفاده از طرح و نقش های مختلف در این استان آغاز شد و همین امر موجب شد که به یکی از ارکان فرش بافی معتبر و ارزشمند در جهان تبدیل شود.فرش های دستباف قم دارای رنگ بندی خاص با طرح های متنوع است. باتوجه به مشخصه هایی که فرش دستباف قم از لحاظ تار و پود و طرح و نقش دارد ، از انتخاب های اول در بازار جهانی بشمار می رود.

15 دیدگاه در “آشنایی کامل با انواع فرش دستباف

  1. افسانه رضویان گفت:

    واقعا خیلی خوب انواع فرش دستباف رو توضیح دادین.

  2. مرجان لطیفی گفت:

    مطلب خیلی خوبی نوشتین

  3. سیدحسین منصوری گفت:

    afarin matlab khobi bood

  4. حبیب کشاورز گفت:

    بسیار گویا و شفاف بیان کردید

  5. محمدرضا جمشیدی گفت:

    خیلی ممنون از توضیحاتون خوبتون

  6. جمالی گفت:

    حرفتون خیلی عالیه

  7. وحید صابری گفت:

    دمتون گرم

  8. صادق رحمانیان گفت:

    دست مریضاد استاد

  9. مرتضی محمد گفت:

    اینا فوق العادن

  10. غلام مرتضوی گفت:

    چه مطلب خوبی

  11. یدالله مجد گفت:

    احسنت عالی بود

  12. هادی پناهی گفت:

    سلام عالی بود

  13. مرتضی قادری گفت:

    محتوا خوبی بود

  14. اصغر طالبی گفت:

    میتونیم توی سایت شما مطلب بنویسیم؟

  15. علی اصغر نظری گفت:

    واقعا ارزش وقت گذاشتن داشت

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *