مجله اصفهان فرش, پربازدید ترین

آموزش شیرازه بافی فرش دستباف

آموزش شیرازه بافی فرش دستباف

شیرازه بافی قالی یا فرش یکی از کارهای جانبی و تخصصی فرش بافی می باشد که همیشه نشانه توجه دوستداران این میدان بوده است. یکی از نکته‌هایی که در میان قالی های دستباف و ماشینی مشترک می باشد شیرازه بافی یا شیرازه زنی می باشد که بی‌گمان روش انجام آن در این دو گونه فرش با هم دوگانگی‌هایی دارند. در ادامه با اصفهان فرش همراه باشید و از آموزش شیرازه بافی استفاده نمایید.

فهرست مطالب

معنای شیرازه فرش چیست

ما در این نوشتار از فرش فراهان قصد داریم در آغاز کار به شناخت کامل اینکه شیرازه فرش چیست و چه ارزشی در بافت فرش دارد بپردازیم و در دنباله نیز به بررسی گونه‌های شیرازه بافی و روش به کارگیری آن در فرش های دستباف و ماشینی بپردازیم. با اصفهان فرش همراه باشید.

شناخت شیرازه فرش

شیرازه فرش از دید کارشناسی به معنای به کارگیری 3 تا 5 تار هم‌ رنگ در کناره فرش که گرد 2 تا 6 شماره چله کنار فرش پیچیده می شود. ولی اگر بخواهیم این سخن را به گونه ساده‌تر و پذیرا برای شما بیان کنیم باید گفت شیرازه فرش یعنی:

کناره‌های طولی فرش، اگر به کناره‌های فرش‌های منزلتان نگاهی بیندازید آن را مشاهده خواهید کرد، به درستی دوختی که به کناره فرش وصل می شود و به وسیله یک نخ کلفت و یک سوزن ویژه در کناره طولی فرش زده می شود.

نخ شیرازه بافی

نوع رنگ نخ به کار برده شده در شیرازه می تواند بسته به پسند صاحب فرش و یا با آگاهی به رنگ چارچوب زمینه فرش متغیر باشد. شیرازه فرش را با نام های لبه فرش و کنار پیچ  می شناسند.نخ شیراز نیز نوعی نخ بافندگی مشابه است و به دلیل زیبایی و ظرافت کار بهتر است از رنگی تمیز و یکدست در کناره های فرش استفاده شود.

شیرازه فرش از دید کارشناسی به معنای به کارگیری 3 تا 5 تار هم‌رنگ در کناره فرش که گرد 2 تا 6 شماره چله کنار فرش پیچیده می شود

در فرش بافی پیشین و مخصوصاً فرش هایی که در روستاها و عشایر بافته می‌شد، کنار پیچ به گونه نواری به پهنای دو تا چهار سانتیمتر می رسید که امروزه یک‌گونه آراسته تری به خود پیدا کرده و اصولاً به گونه لوله ای و کاملاً گرد می باشد.

پس از شناخت و شناسایی اینکه شیرازه فرش چیست؟ به سراغ پاسخ به این پرسش می رویم که دقیقاً سود ها و ویژگی بکارگیری شیرازه در فرش چه نکته‌هایی می باشد؟

بیشتر بخونید: نحوه فروش فرش دستباف

با چه روش هایی می توان بوی نم فرش را از بین برد؟

مزایای شیرازه فرش دستباف چیست؟

همه کار آزمودگان این سخن را اتفاق نظر دارند که بودن شیرازه فرش امری ضروری می باشد ولی مگر شیرازه چه ویژگی‌هایی دارد که آنچنان بودن  آن در بافت فرش ارزش دارد؟ ما در اینجا 4 نشانه امتیاز شیرازه زنی را برای شما بیان خواهیم کرد:

  1. نخستین موضوع به گونه برش زیبایی کار می باشد. خیلی از رفوگران و بافندگان فرش دارای سلیقه بالایی می باشند و طرح های زیبایی را در کناره طولی فرش پیاده کنید و با زدن شیرازه های جذاب، زیبایی ویژه‌ای به فرش می دهند.
  2. شیرازه زنی باعث برپایی استواری سوی راست و چپ فرش می باشد؛ در ساختار فرش شما پرزها و تارهایی را دیدن می کنید که با جا گرفتن در کنار یکدیگر باعث آفرینش فرش می شوند، اکنون این تارهای کناری چله چنانچه مهار نشوند، با گذشت زمان از بافت طولی فرش جدا می شوند و باعث کاهش کناره های فرش می شوند. نقش و عملی که بر عهده شیرازه زنی است.
  3. به گونه بسیار همه جا و در هر محصولی بودن آراستگی بسیار حائز اهمیت میباشد، فرش که یک نشانه هنری می باشد این موضوع در آن ارزش دوچندانی دارد، کاری که شیرازه زدن با کناره های فرش میکند آراستگی و ظرافت بخشیدن به آن می باشد.
  4. پوشاندن سر پودهای کنار فرش به عنوان آخرین گزینه ای است که نیاز است درباره سودهای شیرازه زنی به آن اشاره شود.

انواع شیرازه فرش

انواع شیرازه فرش

به گونه کلی دو روش اصلی و یک روش جانبی برای انجام شیرازه زنی وجود دارد؛ شیرازه پیوسته ، جدا شده و حصیری که برای انجام آن شما نیاز به  خامه درخور با رنگ قالی، سوزن و نخ چرم دوزی دارید.

فرش دستباف بختیاری

مشاهده بیشتر: قیمت و خرید فرش دستباف اصفهان

الف) شیرازه پیوسته

آموزش این روش شیرازه فرش نیاز به دانستن مراحل بافت فرش می باشد و در فرش های دستباف استفاده می شود، هنگامی که شما برابر نقشه فرش دستباف پیش می روید، هم راستا و هم‌زمان با بافت از گلوله کوچکی از خامه هم رنگ با نوشتار اصلی فرش استفاده می کنید.

روش بافت شیرازه پیوسته به این گونه است که، گلوله های از پیش آماده شده برابر بخش قبل را در دو سوی فرش نصب می کنید، سر نخ گلوله ها را به 3 یا 5 رشته تار (بر حسب اندازه و ظرافت فرش) که از پیش در گام چله کشی برای شیرازه زنی در طرفین چله ها در نظر گرفته شده گره میزنید.

کافیست شما دقیقاً پس از هر نوبت پود دادن این گلوله ها را از تارهای شیرازه عبور بدهید و همراه با سر پودها به گونه لوله ای پیچانده و بکشید، نکته ای که نیاز است در این بخش رعایت کنید کشیدن محکم گلوله های می باشد و اینکه نیاز است همه این مراحل را در همه رج ها تکرار کنید.

مزایا و معایب شیرازه پیوسته

موضوعی  که نیاز است درباره شیرازه فرش پیوسته رعایت کنید این می باشد که اگر شما دارای تردستی بالایی درشیرازه زنی می باشید به گونه بریدن روش پیوسته بهترین گزینه برای کار شما می باشد و سر انجام بسیار ویژه ای را برای شما دارد که پر اهمیت ترین آنها به شرح زیر است. پیشنهاد میکنیم مطلب سایت ما با عنوان فرش دستباف کاشان را نیز مطالعه فرمایید.

سنجش شیرازه فرش دستباف و ماشینیهم راستا با بافت پیش می رود و پس از پایان فرش نیاز به شیرازه زنی جداشده نیست.

  • استحکام زیادی را به همراه دارد.
  • کناره‌های کار پاکیزه و مرتب دیده می شود.

نکته ای که در آغاز این بخش برای شما بیان کردیم بسیار با ارزش می باشد و در صورت عدم رعایت آن شما با دشواری‌ها و کاستی‌هایی همراه می شوید:

  • زمان گیر بودن
  • در صورت نداشتن تردستی باعث جمع شدگی فرش می شود.
  • در صورت نداشتن تردستی یکدست و زیبا دیده نمی شود.
آشنایی کامل با انواع فرش دستباف

ب) شیرازه جدا شده

در آموزش شیرازه فرش جداشده که یک کار کارشناسانه و کم و بیش جدا از فرش بافی می باشد موضوعی که بسیار خود نمایی می کند اطمینان خاطر در درستی کار و نبود خرابی می باشد.

در این روش پس ازآنکه بافت فرش به پایان رسید، نوبت به انجام شیرازه زنی می باشد. روش کار به این گونه می باشد که سر پودها پس از هر رج بافت از گرد چله های شیرازه هر دو سوی فرش گذشته و به میان فرش بر می گردد.

پس از تکرار چندین رج کم و بیش 5 سانتیمتر سر یکی از پودها را به گرد راست رو یا تسمه پیچیده و به میان فرش بر می‌گردانید و این کار را به گونه همیشگی تا پایان بافت فرش تکرار می شود.

اکنون نوبت به انجام کار شیرازه بافی میباشد؛ سر پودهایی را که به راست روها  بسته شده را برش می زنند و شیرازه درخور با نوشتار و ظرافت فرش به گونه جداگانه آماده می شود و به وسیله سوزن به کناره های فرش دوخته می شود.

برتری‌ها و کاستی‌های شیرازه جدا شده

شیرازه بافی یا شیرازه زنی

در شیرازه زنی جداشده می توان گفت شما از یک روش مطمئن استفاده خواهید کرد که کم و بیش هیچ‌گونه کمبود و مشکلی در آن وجود ندارد، ولی نکته ای که باید در این روش به آن دقت کنید این موضوع است که درسته شما با فواید گوناگونی روبه‌رو هستید ولی چگونگی این روش کار به گونه قطع به هیچگونه به روش پیوسته نخواهید رسید. در دنباله برتری‌های این روش را برای شما به گونه تیتروار معرفی می کنیم:

  • استواری بالا
  • پاکیزه و یکدست
  • اگر فرش کجی داشته باشد در این روش می شود تا اندازه ای رفع کرد.
فرش خرسک چیست؟

ج) شیرازه بافی حصیری

شیرازه فرش حصیری که بسیاری از مردم آن را همچون یک روش جدا قلمداد نمی کنند و به نوعی آن را بخشی از روش شیرزاه زنی جداشده به حساب می آورند شما باید برای انجام آن به این گونه عمل کنید که:

در آغاز کار نیاز است از پیش شیرازه درخور را آماده نمایید و سپس مانند روش شیرازه دوزی جداشده آن را به فرش خود دوخت بزنید.

این روش شیرازه زدن بیشتر برای فرش های روستایی، عشایری و به‌ویژه قشقایی به کار می رود و در موارد دیگر کاربرد زیادی ندارد.

سنجش شیرازه فرش دستباف و ماشینی

نخستین موضوعی که نیاز است درباره شیرازه فرش چه ماشینی باشد و چه دستباف بیان کرد این است که تفاوتی ندارد که فرش شما چه مدلی باشد، همه فرش ها نیازمند به شیرازه زنی می باشند.

ولی در شیرازه فرش دستباف این کار اصولاً  به گونه جدا شده و بدست رفوگر و دست زده می شود در حالی که درباره فرش های ماشینی این کار با دستگاه های مخصوصی انجام می گیرد که به آنها دستگاه های سردوز گفته می شود و به همین خاطر کار شیرازه بافی درباره فرش های ماشینی بنام سردوز نیز شناسایی می شود.

همانگونه که ممکن است حدس زده باشید از آنجایی که در فرش های ماشینی شیرازه زنی به وسیله دستگاه ها انجام می شود بالطبع شتاب و زمان انجام کار بسیار تند تر می‌باشد و همچنین قیمت آن نیز کمتر می شود، ولی درباره فرش های دستباف این کار با دشواری و زمان بیشتری همراه می شود.

و در پایان آخرین نکته ای که باید درباره شیرازه فرش ماشینی و دستباف بیان کنیم این است که گونه نخ به کار برده در شیرازه پیچی فرش های ماشینی و دستباف به طور کامل متفاوت می باشد و هر کدام از نخ های به‌خصوص خود استفاده می کنند. در آخر شما را دعوت به مطالعه مقاله نحوه تا زدن فرش دستباف میکنیم.

شیرازه بافی

15 دیدگاه در “آموزش شیرازه بافی فرش دستباف

  1. مهرداد ساعی گفت:

    چرا اینقد کم؟

  2. حسن عباسی گفت:

    دست مریضاد استاد

  3. محمدرضا نهاوندی گفت:

    دمتون گرم

  4. عباس رضا گفت:

    خیلی دنبال این موضوع بودم

  5. سعید نجفی گفت:

    میتونم شماره شما رو داشته باشم؟

  6. محمدجواد رجبی گفت:

    بیشتری بنویسین لطفا

  7. رامین علیزاده گفت:

    چطوری می تونم باهاتون ارتباط بر قرار کنم

  8. عباسعلی یوسفی گفت:

    شما همیشه امیدوارم کننده صحبت می کنید و این خیلی خوبه

  9. مصطفی کمالی گفت:

    لطفا آدرستون رو برای بنده ارسال کنین

  10. سیدحسین جنتی گفت:

    حرفتون خیلی عالیه

  11. بهرام سلیمانی گفت:

    نویسنده این متن کیه؟

  12. امیر سهرابی گفت:

    با اجازتون بازنشر شد

  13. رسول تبریزی گفت:

    هزینه تبلیغات توی سایت شما چنده؟

  14. نادر ایرانی گفت:

    مطلب خوبی بود

  15. مسلم سرمد گفت:

    مطالب بیشتری بنویسین لطفا

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *