مجله اصفهان فرش

پایین کشی فرش چیست؟

پایین کشی فرش

در این مطلب به یکی از اصطلاحات رایج در قالیبافی یعنی پایین کشی فرش یا قالی میپردازیم. در دکوراسیون خانه ها فرش باعث اصالت ، هنر ، رنگ و هویت بخشی می شود و محیط خانه را گرم و کلاسیک می کند. طرح و نقشه های متفاوت آن افراد زیادی را به خود جلب می کند. فرش دو نوع دارد ماشینی و دستباف و در این مقاله قصد داریم در مورد پایین کشی فرش دستباف با شما عزیزان صحبت کنیم.

فهرست مطالب

چله کشی فرش چیست؟

پایین کشی باید با اصول و مهارت درست خودش انجام شود تا کیفیت فرش حفظ شود قبل از بحث پایین کشی با چند اصطلاح آشنا می شویم:

  • چله : نخ های نازک و پر پیچ و تابی هستند که جنسشان پنبه بوده و به شکل عمودی روی دار قالی نصب می شوند. گره های فرش توسط چله ها نگه داشته می شوند جنس چله ها بسته به ظرافت فرش و… از ابریشم یا پشم می باشد.
  • دار قالی : ابزاری است فلزی یا چوبی که چله کشی و بافت روی آن انجام می شود و با توجه به مدلی که رو زمین قرار می گیرد افقی ، عمودی و… می باشد
سیر تحول فرش دست‌بافت ایران چگونه است؟

چله کشی

  • چله کشی : یکی از مهمترین مراحل قبل از بافت فرش یا تابلو فرش چله کشی است که چند روش دارد. فارسی و ترکی یا ترکیب این دو. در نهایت با انجام این روش ها نخ های چله به صورتی درست ، یکنواخت ، منظم و مساوی بر دار قالی سوار شده تا فرش بافته شده در نهایت زیبا ، منظم و یکنواخت باشد. چله کشی اگر اشتباه باشد باعث بالا زدگی ، پایین زدگی و تقارن نامناسب در بافت فرش می شود.

جهت مشاوره رایگان در خصوص خرید فرش دستباف میتوانید با شماره 09131162373 و یا 03132229377 تماس حاصل فرمایید. (به هیچ عنوان خریدار فرش شما عزیزان نیستیم لطفا در این خصوص تماس حاصل نفرمایید. باتشکر)

تفاوت تار و پود را بهتر بدانید.

حال که با این مطالب آشنا شدید مرحله پایین کشی فرش یا تابلو فرش را برایتان توضیح می دهیم.

پایین کشی فرش

پایین کشی یا به اصطلاح چرخاندن فرش بر دار قالی با توجه به قدرت تسلط بافنده بر فرش صورت می گیرد ، یعنی فرش را تا هرجایی که بافته شده پایین می کشند تا بقیه مراحل بافت را انجام دهند که این کار  به عهده چله کش بوده و مهارت و تخصص خودش را دارد وگرنه امکان دارد در مرحله پایین کشی زحماتی که بافنده کشیده به هدر برود و تاثیر بدی روی کیفیت فرش بگذارد ممکن است با این سؤال روبرو شوید چه موقع و در چه زمانی این مرحله باید انجام شود؟ لزوم رعایت این موارد در مورد فرش دستباف بسیار با اهمیت میباشد.

نحوه تا زدن فرش دستباف

زمانی پایین کشی توسط چله کش صورت می گیرد که ارتفاع فرش بافته شده به حدی رسیده باشد که ادامه بافت ممکن نبوده یا سخت باشد. چله ها در پایین کشی به روش مناسب پایین آورده می شوند. حال اگر چله کشی به شکل ترکی صورت گیرد پایین کشی هم به همان صورت ترکی انجام می شود و اگر چله کشی در ابتدای بافت به روش فارسی باشد پایین کشی هم به روش فارسی انجام می شود.پایین کشی یا به اصطلاح چرخاندن فرش بر دار قالی با توجه به قدرت تسلط بافنده بر فرش صورت می گیرد

مراحل پایین کشی فرش

مراحل پایین کشی فرش با توجه به فارسی یا ترکی بودن چله متفاوت می باشد ولی معمولا شامل مراحل زیر است.

  • چله های پشت دار قالی را با چسب محکم کرده تا چله ها در پایین کشی تابلو فرش حرکت کمتری را داشته باشند.
  • نخ‌های اضافی که به دار متصل است را ببرید و پیچ‌های بالای دار را شل کنید و اگر در پایان چله‌کشی نیز گره‌هایی زده شده آنها را برش دهید تا چله ها آزاد شوند و شرایط برای پایین کشی مهیا گردد.
  • اندازه‌گیری را در مراحل فراموش نکنید ؛ با کشیدن یک خط به صورت عرضی بر چله ها یکنواخت بودن رویه بافت را کنترل کنید.
  • با ابزاری مناسب باز کردن را شروع کنید ؛ رها کردن پیچ‌های دو طرف باید با هم هماهنگ انجام شود به این صورت که ۳ دور سمت راست شل و ۳ دور سمت چپ و ۳ دور ۳ دور باز کردن را ادامه دهید. اگر در این مرحله اشتباهی صورت گیرد باعث کج شدن تابلو فرش می شود.
  • تا جایی به شل کردن پیچ‌ها ادامه می‌دهیم تا چله ها به صورت کامل شل شوند. در این مرحله با توجه به ابعاد فرش با ابزار مناسب پایین کشی را به شکلی انجام می‌دهیم که با کمترین خطا و کجی صورت بگیرد.
  • تا هر زمانی که 10 سانت از آن بماند و مستحکم بودن پایه بافت برای ادامه کار حفظ شده به پایین کشی ادامه می دهیم.
فرش دستباف تبریز

مرحله پایین کشی فرش و تابلو فرش کار بسیار حساسی می باشد و موثر در کیفیت فرش بافته شده جلوگیری از کج شدن فرش و... می باشد.

مرحله پایین کشی فرش و تابلو فرش کار بسیار حساسی می باشد و مؤثر در کیفیت فرش بافته شده جلوگیری از کج شدن فرش و… می باشد. گرچه ما آن را مختصرا برای شما شرح دادیم ولی پایین کشی فرش ظرافت ها و جزئیاتی را به همراه دارد که آنها را باید خوب یاد بگیرید. این نکته را بدانید که بسیاری از عیب های تابلو فرش ها به مرحله چله کشی یا پایین کشی برمی گردد.

15 دیدگاه در “پایین کشی فرش چیست؟

  1. منصور مومنی گفت:

    حرف نداری

  2. سیدعلی کلانتری گفت:

    من یکی از کاربران دائمی سایت شما هستم

  3. اسماعیل آزاد گفت:

    نویسنده این متن کیه؟

  4. غلامعلی محمدزاده گفت:

    بسیار گویا و شفاف بیان کردید

  5. غلام سلطانی گفت:

    هزینه مشاوره آنلاین و حضوری باهم متفاوته

  6. عبدالحسین تقوی گفت:

    احسنت عالی بود

  7. محمدتقی گنجی گفت:

    حساب توییتری هم دارید؟

  8. غلامحسین حمیدی گفت:

    واقعا ارزش وقت گذاشتن داشت

  9. کریم نوری گفت:

    کجا می تونم اطلاعات کاملتری درباره این موضوع پیدا کنم

  10. موسی عرب گفت:

    شماره تماستون برای خرید تلفنی چنده

  11. بهرام شجاعی گفت:

    خرید آنلاین هم دارید

  12. مصطفی جعفری گفت:

    میتونیم توی سایت شما مطلب بنویسیم؟

  13. رضا حمیدی گفت:

    مقالاتتون عالین واقعا!

  14. میثم خوئینی ها گفت:

    مطلب خوبی بود

  15. رسول پناهی گفت:

    خیلی زیبا بود مهندس

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *